Πώς ψήνουμε μικρότερα ψάρια

Πώς ψήνουμε μικρότερα ψάρια


Τι μικρότερα ψάρια επιλέγουμε:

Γόπες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαφρίδια, σκουμπριά, κολιούς. Το μέσο βάρος τους είναι γύρω στα 150-200γρ.
Πιο μικρές οι σαρδέλες, που γίνονται καταπληκτικές στη σχάρα.
Χρόνος Ψησίματος για ψάρια μέχρι 200γρ.: 7 – 10 λεπτά συνολικά.

Σαρδέλες:

  • Δεν θέλουν πάνω από 3 λεπτά συνολικά. Ελάχιστα παραπάνω ίσως χρειαστούν οι αυγουστιάτικες σαρδέλες που είναι πιο «ψωμωμένες».
  • Όπως και για όλα τα ψάρια, η θράκα πρέπει να είναι ζωηρή και τα κάρβουνα γκριζωπά. Αφήνουμε τη σχάρα να κάψει πολύ καλά, τη λαδώνουμε και λαδώνουμε και τα ψάρια, τα οποία αλατίζουμε λίγο πριν τα ψήσουμε.
  • Γυρνάμε τα ψάρια όταν ξεκολλάνε με ευκολία. Δεν βιαζόμαστε. Πριν τα γυρίσουμε, λαδώνουμε την ωμή πλευρά. Για να μην τα τραυματίσουμε, χρησιμοποιούμε για το γύρισμα μια φαρδιά σπάτουλα.
  • Τα ψάρια αυτά δεν τα γυρνάμε παρά μία φορά γιατί ψήνονται γρήγορα και εύκολα χαλάει η όψη τους. Ειδικά τα μπαρμπούνια είναι πολύ ευαίσθητα και δύσκολα δεν θα «τριφτεί» η λεπτεπίλεπτη πέτσα τους. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε τη σχάρα που κλείνει με τη λαβή.
  • Για τις σαρδέλες που μπορεί να σπάσουν κατά το γύρισμα κι αν είναι μικρές κινδυνεύουν να γλιστρήσουν από τα κενά της σχάρας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τη διπλή σχάρα που κλείνει με τη λαβή. Την αφήνουμε να κάψει καλά, για περίπου 10 λεπτά, τη λαδώνουμε, λαδώνουμε και τα ψάρια και τα βάζουμε να ψηθούν.